Количка

0 артикула

Асимина Трилоба, наличности

Дата: 2022-12-14

Пау пау – Характеристика на отглеждане, сортове и перспективи

Въведение

Пау пау ( Asimina triloba ) е уникално плодно дърво, с произход, източната част на САЩ.

Неговите силно ароматни и сладки плодове, с вкуса си наподобяват тропическите анони, като Черимоя и ваниловата анона муриката ( захарна ябълка с ванилов вкус ).

Плодовете са много сладки, растат на групи от по 3 до 8 плода на клъстър. Консумират се пресни или приготвени в различни десерти. Потребителите определят вкуса на пау пау като крем брюле, а в по напреднала зрялост на крем карамел. Плодовото месо е с изключителна мекота, гладкост и липсват всякакви влакна.

Маркетинг

В момента основните места, където могат да се намерят плодовете пау пау са земеделските пазари в САЩ и Италия ( Европа ). Въпреки това, доста производители от щата Кентъки проучват различните алтернативи за развитие. Така те вече създадоха сладолед с екстракт пау пау. Ресторанти насочени към традиционните индиански специалитети "Апалачи", също добавиха плода в различните елементи от менюто си.

Обработката на пау пау и по конкретно извличането на пулпа е важна стъпка към развитието и бъдещето му.

Продажби в Супермаркетите в САЩ

В момента в САЩ има малко производители, които да са концентрирали производството му към супер маркетите, но това ще се промени, имено, защото потенцила му е огромен. Едни от предимствата му са - високото качество на плода и анти раковите свойства.

Обикновенно плодовете, които се продават по пазарите или са събирани от диворастящи растения или са от малки на площ земеделски градини от порядъка на 2-3 акра, (20-30 декара).

Разбира се най голям потенциал имат различните сортове, като напоследък се наблюдава засилено търсене на определени такива.

Проучва се и възможността за използването на плодовете във винопроизводството, сокове, сладоледи и десерти. Учените откриха вещества с инсектицидни и противоракови свойства в кората и листата. Събирането на кора и листа ще се окаже печеливш бизнес в бъдеще.

Въз основа на изследванията, които се правят непрекъснато в Kentucky State University, следните сортове се препоръчват на бъдещите производители:

 

Списък на сортовете и техните характеристики :

 

1. Overlеese – Овърлийз, неколкократен победител на фестивали за най вкусен сорт – Сорта е създаден през 1950 година в Ръшвил, шата Индиана от W. B. Ward. Плодовете са едри, достигащи до 300 грама. В Южна България сорта зрее през месец септември, а в Северна България в края на септември, началото на октомври.

2. Sunflower - самоопрашващ се доказал се сорт, един от най разпространените в САЩ. Селекция на Гибсън в щата Канзас през 1970 година, средния размер на плодовете е 225 грама, което го прави изключителен, когато е в зряла фаза, кожицата е с жълт оттенък. Аромата е деликатен, а вкусовите му показатели са перфектни. Зрее в Южна България през втората седмица на септември, а в Северна България , седмица по късно. Сорта е самофертилен.
 

3. PA Golden 1 - много добри показатели - ранен – селектиран от Джон Гордън в Амхърст Ню Джърси. Гордън е засадил семена получени преди това от плодове от колекцията на Джордж Слейт. Плодовото месо е с наситено жълт цвят. Средно тегло на плодовете 120 грама, силно родовит сорт. Идеални вкусови показатели. Зрее още през август в Южна България.
 

4. PA golden 2 - много добри показатели - средно ранен – виж информацията за PA Golden 1
 

5. PA golden 3 - много добри показатели - средно ранен – Препоръчваме сорта, като с по трайни –плодове от останалите PA Golden вариации - ­виж информацията за PA Golden 1
 

6. PA golden 4 - много добри показатели - късен сорт – зрее в средата на септември, по късен е от останалите от този клон.
 

7. Prolific - едър плод отлични вкусови качества , зрее края на октомври – селекция на Коруин Дейвис в Белвю Мичиган в средата на осемдесетте години. Едри плодове, жълто месо, зрее края на месец септември
 

8. Prima 1216 - самофертилен сорт , едър с доста добри показатели - Prima 1216' – сорт селектиран в Италия, много едър плод, много добри вкусови показатели.
 

9. Rebeca’s  gold – сорта се характеризира с голяма трайност на плодовете, селекция на Джим Райли през 1974 година, от семена получени от Коруин Дейвис. Среден по размер плодове, много добри вкусови показатели.
 

10. SAA Zimmerman - едри плодове, жълта плодова плът, силен аромат, малко семена. Селектиран сорт от семена от Джон Гордън получени от селекционера Цимерман през 1982 година в Ню Джърси
 

11. Mango – Селекция на Меър Колинс през 1970 година в Тифтън щата Джорджия. Много едри плодове, жълто плодово месо. Вкусът му наподобява силно вкусът на манго. Прогресивен сорт, който заслужава специално внимание
 

12. Lynns favorite - сорт на Коруин Дейвис селектиран от семена от собствената си колекция. Късен сорт, зрее през октомври. Като всички късни сортове, много добри ароматни качества.
 

13. Sun glo - сорт на Коруин Дейвис, селектиран в Мичиган от дивата природа.
 

14. Sweet virginie - самоопрашващ се сорт на Коруин Дейвис. Плодовете са едри до около 350 грама, като всички сортове Asimina Triloba, плодовото месо е с изключителни качества.
 

15. Ithaca - много добри показатели, добра издържливост след бране.
 

16. Lady - D - сорт на Коруин Дейвис, едри плодове до 300 грама.
 

17. Marry foos johnson - Едри плодове, кожата е с маслено телесен цвят, съдържа малко семена, зрее края на септември. Визуално прилича много на Сънфлаур. Произход Орегон.
 

18. Sibley - сорт на Коруин Дейвис, семенно получен сорт от плодовете на сорта Сън Гло, едри до 400 грама плодове. Месото е с наситено жълт цвят.
 

19. IXL - сорт на Коруин Дейвис, получен чрез кръстосване на Овърлийз и Дейвис, зрее в началото на октомври.
 

20. Convis - сорт на Коруин Дейвис, едри плодове до 400 грама, жълто месо, много добри показатели

21. Shenandoah™– сорт създаден от Питърсън от семенай на Овърлийз, защитени права. Сорта не се изнася извън САЩ, в България може да се намери единствено в разсадник Екзотик Плантс България, град Пловдив. Сорта се характеризира с вкус на яйчен крем, силен аромат и много ниско съдържание на семена, само 6%.

22. Potomac ™ - сорт създаден от Питърсън с 4% семена, не се изнася извън САЩ, сорта може да се намери в разсадник Екзотик Плантс България. Плодовото месо е жълто, вкусът като повечето сортове наподобява крем брюле с аромат на банан, манго и ванилов крем.

Екзотик Плантс България, разполага с посадъчен материал, семена и калеми, за сега това е единствения разсадник в България в който може да се закупи, качествен посадъчен материал на присадени растения и растения произведени вегетативно от коренови резници.

Всички сортове съдържат семена, които заемат от 3 до 6% от теглото на плода, което на практика е нищожно количество.

Плодовете могат да се събират в предберитбена зрялост, като продължават да зреят на стайна температура или в хладилник.

Трайността на плодовете събирани в предберитбена зрялост е 40 дни при температура от 2-4С и 25 дни при температура от 15-20С. Трайността на плодовете събирани в зряла фазае много малка. Тя е с параметри от 7-10 дни при температура от 2-4С и 3-4 дни при температура от 20С.

Плодовете могат да се замразяват, като преди това се отстрани кожицата, като вкусовите качества се запазват на 100% в продължение на 12 месеца при температура от -18С.

Екзотик Плантс България ви предоставя безплатна информация в работно време 9:00 – 17:00 часа , 7 дни в седмицата.

Препоръки за производители

Препоръчваме в насажденията да се садят минимум два сорта за така нужното кръстосано опрашване.

Препоръки за присаждане и пресаждане:

Присаждането се прави когато ствола на младото растение е с дебелината на молив, препоръчваме присаждане с калем или на спяща пъпка.

Не бива да бъдат закупувани дървета на гол корен, садете само контейнерно отгледан посадъчен материал.

Избор на място за засаждане:

Мястото, където ще бъдат засадени младите дървета, трябва задължително почвата да е плодородна и добре дренирана (след дъжд да не задържа вода на повърхността). Тежката и подгизваща почва да се избягва. Садете дървета с височина минимум 50 см, ако нямат необходимата височина - оставете за следващата година да поотраснат , а до тогава ги дръжте в контейнерите. Производителността на плодове от растението, е най - голяма на пълно слънце. Дърветата се нуждаят от редовно поливане по време на вегетацията. Пролетното торене е най важно.

Разход работна ръка за производството:

За отглеждането на 4 декара Пау пау ( Asimina Triloba ), е необходимо приблизително 90 часа работа, която се състои в следното :

20 часа за косене (засаждане в междуредовото пространство на бобови култури или тревна смеска) и обработка на почвата около ствола на дърветата.

70 часа за резитба.

Икономически показатели

Първоначалните инвестиции включват : закупуване на земята, закупуане на растения, засаждане и напояване.

Препоръчителната гъстота на засаждане на растенията е 75 дървета на декар.

Посадъчен материал с нужнтата височина на растенията струва около 12.5 euro а брой. Това е не малка инвестиция и е задължително да се знае, че добро плододаване ще настъпи 3 години след засаждането на растението, а отлично плододаване ще получим 5 години след засаждането. Пълната инвестиция, която сме вложили обикновенно се възвръща на шестата година след засаждането на растенията, но всичко зависи разбира се от цената която сме платили за закупуването на земята.

Производствените разходи в щата Кентъки за ( 2012 г.), за 4 декара площ, до фаза пълна зрялост на плодовете е 1400 долара или 350 долара на декар, това от своя страна прави 500 лв разходи на декар плододаващи дървета.

Прибирането на реколтата с помоща на наемни работници, подредбата на плодовете в специално поръчани кашони и опаковането им до перфктен вид в Кентъки струва на производителя 1100 долара на декар или 1600 лв.

Общите разходи за декар са 2100 лв

Приходите от продажбата на плодовете на цена от 1,6 долара за 0,5 кг (цената е едрова и е фиксирана), добавя в сметката на производителя 9600 долара от 4 декара, което съответно за декар прихода е 2400 долара или 3600 лв.

При разход 2100 лв и приход 3600 лв получаваме печалба от 1500 лв. на декар ( Забележка : Това са цени за продукцията на едро и отчетените печалби са в условията на стандарта в САЩ, нека не забравяме , трудовите надници, които в България са в пъти по ниски, а цената на плода е по висока). Проучване на европейския пазар показва цена от 5 евро за колограм, което е 2,5 пъти по висока стойност от тази в щатите. По пътя на логиката прихода на родния производител е 3700 лв от декар при положение , че плаща американски надници на работниците. Или конкретно в разглеждания случай приход от 14 800 лв за разглежданата площ от 4 декара Приходите могат да бъдат значително по високи при други обстоятелства породени от факта , стандарта на работна ръка в България, а високата цена на плодовете е безпрецедентна.

Целия маркетинг зависи изцяло от вас. В условията на Българската пазарна икономика, доходите на декар варират 2200 лв до 3000 лв

 

Exotic Plants Bulgaria Ltd

Georgi Goshev

www. exoticplantsbg.com

e-mail : exoticplants@abv.bg

tel: + 359 877 288 840

 

 

 

Adres :

 

Plovdiv – Asenovgrad – 3,5 km

Адрес:

Асеновградско шосе , Пловдив – Асеновград 3,5 км

GPS координати

Географска ширина : 42° 4'25.38"С

Географска дължина : 24°48'29.77"И

 

 

 

 

 

 

  ЕКЗОТИК ПЛАНТС БЪЛГАРИЯ ООД

 

        0877 288 840

   Георги Гошев – консултант - овощни дървета и храсти

Нови продукти